Ouders

Ouderparticipatie en betrokkenheid

Een goede verantwoorde kinderopvang kan alleen realiseerbaar worden als er nauw overlegd wordt met de ouders. Het is de bedoeling dat de ouders de zorg van de opvang ervaren als aanvulling op hun eigen wijze van opvoeden. Om de communicatie tussen de teamleden en de ouders zo optimaal mogelijk te laten verlopen, doen we volgende:

  • een rondleiding en kennismakingsgesprek :hier krijgen ouders een eerste indruk van onze organisatie.

Wat vragen tijdens de kennismaking?

  1. De opvangkosten: de prijs, eventueel bijkomende kosten, voorschot, regeling als je kind afwezig is
  2. Openings- en sluitingsdagen
  3. Hoe ziet een doordeweekse dag er uit? Welke activiteiten? Wanneer buitenspelen?
  4. Hoe communiceren met elkaar?
  5. Het huishoudelijk reglement en de schriftelijke overeenkomst.
  6. Wat is de aanpak voor voeding? Borstvoeding of flesvoeding, maaltijden?
  7. Zieke kinderen: wanneer kan het naar de opvang en wanneer niet? Wat met geneesmiddelen? Wat als je kind ziek wordt tijdens de opvang?
  8. Hoe kan een kind komen wennen voor de eigenlijke opvang start?
  9. Hoe verloopt de overgang naar school?
  • het persoonlijk contact bij het brengen en afhalen zijn het moment om laagdrempelige communicatie tussen teamleden en ouders te garanderen;
  • in het elektronische heen en weer schriftje kan je lezen over de belevenissen van de dag;
  • een persoonlijke whatsapp groep voor elk gezin voor snel info uit te wisselen, foto’s en filmpjes;
  • op de infoborden aan de ingang van de opvang vindt je allerlei informatie;
  • de meewerkdag is vrij uniek: we geven de ouders de kans om eens een dag met onze teamleden mee te draaien en zo een kijkje te nemen “achter de schermen”;
  • tijdens een oudergesprek hebben de ouders de gelegenheid om met de medewerkers een gesprek te hebben over de voortgang van uw kind;
  • ons oudercafe is een ontmoetingsplek voor alle ouders die een kindje hebben in onze opvang. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kunnen de ouders van gedachten wisselen. Twee maandelijks zorgen we voor een interactieve avond die te maken heeft met de ontwikkeling en/of de opvoeding van kleine kinderen;
  • dePaas brunch en paas ei zoektocht, smoothie dag, Pot- Luck met weggeefbeurs, herfst wandeling, voorleesweek, kerst feest… herhalen we jaarlijks;
  • tenslotte is er het e-mail-verkeer: zo krijgt u de facturen, tevredenheidsonderzoeken, en andere informatie per mail toegestuurd.

 

Tips voor het kiezen van een kinderopvang

Kinderopvang kiezen is heel persoonlijk. Ieder heeft zijn voorkeur en elk kind is anders. Elke opvang legt zijn eigen accenten.

1. Bezoek een aantal kinderdagverblijven: De verschillen tussen kinderdagverblijven kunnen behoorlijk groot zijn. Zelfs als ze tot dezelfde organisatie behoren. Hoe een kinderopvang echt is, lees je niet op een website. Je kan internet goed gebruiken voor de eerste orientatiefase, maar beslis pas als je daadwerkelijk bij een aantal kinderdagverblijven hebt gekeken. Om de Zorginspectie rapporten over onze kinderopvanglocaties te zien kan je klikken op Kinderopvangzoeker, waar nodig stellen we ook op een plan van aanpak.

2. Ga in gesprek met de verantwoordelijke: de begeleiders zijn degenen die straks de zorg voor jouw kind op zich nemen. Zijn dit vaste, goed opgeleide medewerkers? Heb je er vertrouwen in dat ze je kind goed kunnen verzorgen en de aandacht kunnen geven die nodig is? Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat jij goed met ze kan communiceren. Je zal namelijk vaak contact met ze hebben over je kind.

3. Bekijk het kinderopvang goed: Kijk goed naar alle ruimtes van het kinderdagverblijf. Laat jij je kind hier graag achter? Kijk onder andere naar oppervlakte, slaapmogelijkheden, speelgoed, de mogelijkheden om buiten te spelen en veiligheid. Het is ook altijd goed om even te kijken of je alles netjes, schoon en hygienisch vindt.

4. Vraag naar de samenstelling van de groepen: Hoeveel kinderen zitten er maximaal in een groep? Hoeveel begeleiders heeft een groep? Is het een horizontale groep (allemaal kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd) of een verticale groep (kinderen van verschillende leeftijden door elkaar)? Zowel een horizontale als verticale groep heeft zijn voordelen. Als je voor een verticale groep gaat, is het in geval van peuters wel prettig als er kinderen zijn die ongeveer even oud zijn als jouw kind.

5. Vraag naar de dagindeling en de pedagogische visie: Volgt het kinderdagverblijf het ritme van jouw kind? Zeker bij baby’s is het belangrijk dat ze niet te veel prikkels krijgen. Als het ritme hetzelfde is als thuis, scheelt dat een hoop. Peuters volgen meestal het ritme van de groep. Hoe ziet hun dagindeling eruit? Welke activiteiten zijn er en welk ontwikkelingsmateriaal wordt gebruikt? Vraag ook naar de pedagogische visie sluit deze aan bij jouw ideeen?

6. Vraag hoe de kinderopvang communiceert met ouders: Als ouder wil je graag op de hoogte blijven van het wel en wee van je kind. Het is daarom belangrijk dat de begeleiding regelmatig de tijd nemen voor jouw vragen. Daarnaast mag je verwachten dat ze regelmatig de ontwikkeling van je kind met je bespreken.

7. Kies een kinderdagverblijf op een gunstige locatie: Het is ideaal als een kinderopvang min of meer op jouw route van huis naar werk ligt. Dat kan een hoop reistijd en planning schelen.

8. Bekijk de kosten: De kosten kunnen per kinderopvang verschillen. Let er ook op wat bij deze kosten zit inbegrepen. Hoe zit het bijvoorbeeld met luiers, het eten enzovoort?

9. Vraag naar de mogelijkheden als je kind ziek is: Bij veel kinderdagverblijven is je kind welkom op het moment dat hij ziek is, maar niet als hij zich te slecht voelt om mee te draaien of zoveel verzorging nodig heeft dat hij thuis beter af is. Als dit het geval is, hebben zij dan eventueel een ander soort opvang achter de hand?

10. Verdiep je in de organisatie achter de kinderopvang: Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is goed om meer te weten van de organisatie achter de kinderopvang. Normaal gesproken kies je een kinderopvang namelijk voor meerdere jaren. Het is dan prettig als het een stabiele organisatie is.

11. Volg je intuitie: Houd de eerste 10 tips in je achterhoofd, maar vertrouw ook op je intuitie. Een kinderopvang moet vooral goed voelen. Is dat niet het geval? Dan kan je beter verder kijken. Het is zowel voor jou als je kind van belang dat je hem daar met een gerust hart kan achterlaten.